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Congratulations!  
 
 
 

We hope you will find the information in this packet a 
helpful tool in planning your Paternity Leave.  

 
As a new father, you may want to take some time away from work to enjoy your 
new baby and to help mom out during the beginning of your baby’s life.  We’ve 
tried to simplify this process for you in this packet.  Please remember, you can 
always contact HR for guidance and assistance. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Please Note: This summary is intended to be an aid in providing employees 
who will be on Paternity Leave with possible leave options. While every 
attempt is made to align this packet with current California and Federal Leave 
Laws, it is important to remember these laws are ever-changing and 
information within this packet is subject to change without notice.   
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Frequently Asked Questions 
 

 
1. What are FMLA and CFRA?  

FMLA stands for Family Medical Leave Act. FMLA allows qualified employees to take up to 12-
weeks of job-protected leave to bond with a newborn child or a child placed for adoption/foster 
care.  CFRA stands for California Family Rights Act. CFRA is the California equivalent of FMLA 
and allows for 12 weeks of leave.  CFRA and FMLA run concurrently.   

 
To be eligible for FMLA/CFRA leave, you need to have worked for the District for at least 12 
months.  The District will send eligibility paperwork to you after you request your leave of 
absence.   

 
FMLA/CFRA leave to bond with your new child begins the first day you are off work and runs 
concurrently with depletion of sick leave. FMLA/CFRA is limited to 12 workweeks every 12 
months. The 12-month period is measured forward from the date of your first FMLA/CFRA 
leave usage. During these 12 weeks the District continues contributions to medical and dental 
benefits, but you will be responsible for your portion of the benefit cost. 

 
2. How do I request Paternity Leave? 

As soon as is practical, please let your site administrator or supervisor and human resources 
know so that preliminary planning for coverage of your position can begin.  To notify us of your 
upcoming leave, please fill out and return the Employee Request for Leave form with your 
projected leave dates.  If your estimated leave dates change as your leave gets closer, please 
contact human resources with the new dates. 

 
3. What happens when I run out of sick leave? 

Employees who are new fathers who are off work for the purposes of bonding with their new 
child are eligible to receive differential pay (Certificated) or half pay (Classified) for 12 work 
weeks.  Child bonding time must be taken within 1 year of the child’s birth.  Differential/Half 
pay during baby bonding only begins when accrued sick leave is exhausted.   

 
4. What is Differential Pay?  

Differential pay for certificated employees is defined under Extended Illness Leave, Ed Code 
44984.  Differential pay is your daily pay rate less the amount of money the District is paying 
or would pay for a substitute to take your place. 

 
5. What if I want to stay out beyond the 12 weeks of FMLA/CFRA?  

You may request a Parental Leave of Absence (WTA Article 11.8.1) or Personal Business 
Leave (CSEA Article 11.4.1), but this time will be unpaid.  Please be advised that you will not 
receive any salary or District-paid benefits during this leave.  However, benefits may be 
purchased through the District. 
 

6. How much leave is allowed if both parents work for the District? 
If both parents work for the district, only one twelve (12) week period of child bonding, 
combined, is available in a 12-month period. 
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7. How do holidays, breaks or district in-service days effect my pay on leave? 
Depending on your work calendar, the salary is divided over 11 or 12 months so that you are 
paid an equal amount, even though you may be on summer vacation or a holiday break (i.e. 
winter break, spring break, etc.).  You are, in reality, only paid for actual days you work when 
students are in class or when you are attending district in-service.  If holidays or non-work days 
(such as school vacations) occur during your leave, sick leave will not be deducted.  However, 
holidays and non-duty days will count as days used under your FMLA/CFRA leave entitlement. 

 
8. How will my substitute be selected? Am I responsible for finding someone? 

Your supervisor and Human Resources will assist with finding someone to temporarily fill 
your position. If you have a recommendation, please inform your site administrator.  Please 
enter your expected dates of absence into Aesop so that we can begin working to fill your 
position.  
 

9. Will my Paternity leave affect my salary advancement when I return? 
To be eligible to advance to the next step on the salary schedule a certificated employee must 
have worked at least 75% of the total work days of the employee’s assigned position during 
the previous year (WTA article 11.8.5). 

 
10. If I am a certificated employee and I take a long leave, do I get my school and grade back 

when I return? 
We try to place everyone in their first choice of school and grade but this is not guaranteed.  
For a short-term CFRA/FMLA bonding leave that does not involve extended unpaid Parental 
leave, you will most likely return to the same class. It is important to remember that although 
FMLA and CFRA are “job-protected leaves,” this does not mean you will return to the exact 
position you occupied prior to your leave. It is the obligation of the District to place you in the 
same or a comparable position within the scope of your credential upon your return.  

 
11. What is Paid Family Leave? 

Paid Family Leave (PFL) allows eligible workers partial salary replacement but does not 
provide job protection or return rights.  Eligibility for PFL is not determined by the District.  
Please contact EDD’s Paid Family Leave department for eligibility determination. 

 
12. I’m still confused, who can answer my other questions? 

Human Resources is here to help!  This whole topic can be very confusing.  We suggest you 
make an appointment with the Risk/Benefits Manager to talk about how your salary and 
benefits may be affected if you plan to take Paternity leave.   
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